Gunnar Nylund
Gunnar Nylund (1904-1997) var en svensk-dansk keramiker og billedhugger.
Om Gunnar Nylund
Gunnar Nylund (1904-1997) var en svensk-dansk keramiker og billedhugger, der havde en stor indflydelse på skandinavisk keramik i det 20. århundrede. Født i Paris som søn af den finske billedhugger Felix Nylund og den danske kunstner Fernanda Jacobsen-Nylund, begyndte hans kunstneriske karriere i Danmark. Han blev først ansat hos Bing & Grøndahl i 1925, hvor han samarbejdede med Nathalie Krebs om at skabe banebrydende stentøjsarbejder. De grundlagde senere virksomheden Saxbo i 1930, hvor Nylund primært fokuserede på formgivning, mens Krebs udviklede glasurerne.
Efter succes med Saxbo blev Nylund i 1931 ansat som kunstnerisk leder hos Rörstrand i Sverige. Her revolutionerede han produktionen af stentøj ved at introducere matte glasurer og nye, innovative farver. Hans tid hos Rörstrand var præget af skabelsen af både kunstneriske unika-værker og masser af dyrefigurer og andre dekorative genstande, der fortsat er eftertragtede samlerobjekter.
Nylund arbejdede også med glasdesign for Strömbergshyttan og skabte talrige offentlige værker som reliefen "Ugnen åbnes" og fontænen "Scanisaurus". Hans kunstneriske indflydelse spredte sig gennem flere årtier, og han var en væsentlig figur inden for både keramik og glas i Sverige og Danmark.
Gunnar Nylund er i dag repræsenteret på museer som Nationalmuseet i Stockholm og Rörstrand Museum, og hans værker forbliver populære blandt samlere.
Keramik af Gunnar Nylund
Har du gode billeder af keramik af Gunnar Nylund så vil vi meget gerne vise dem her på siden, så skriv
her
Andre signaturer
Alma Andersen (Alma Keramik) Almus Keramik Andegaarden Keramik Anne-Grethe og Jørgen Moeslund (AJMO Keramik) Asbo Stentøj Askel Krog Asta Agerholm Astrid Anderberg Birgit Andersson Birgit Kasueske Andersen
Året julegave
Carsten Bagge Laustsen indkredser den særlige, danske keramiske traditions udvikling og dokumenterer den ved mere end 100 udvalgte keramikere, værksteder og fabrikker. 100 års dansk keramik henvender sig både til dem, der har en interesse for dansk design og til dem, der samler på keramik, hvad enten det er den keramiske kunst, eller den man finder på markeder og i antikvitetsbutikker.
Læs mere og køb bogen her