Arne Bang
Arne Bang (1901-1983) dansk uddannet billedhugger og keramiker.
Om Arne Bang
Arne Bang (født 29. december 1901 på Frederiksberg, død 21. marts 1983 i Fensmark) var en markant skikkelse inden for dansk kunst og design, kendt både som billedhugger og keramisk formgiver. Han skabte ikoniske stentøjsværker og havde en stor indflydelse på dansk keramik i det 20. århundrede. Selvom han havde sin oprindelige uddannelse som billedhugger, blev hans arbejde med keramik det, han primært blev husket for, både nationalt og internationalt.
Familiebaggrund og tidlig karriere
Arne Bang voksede op i en kunstnerisk familie. Hans far var kunstneren Hans Peter Carl Christian Bang, og hans bror, Jacob E. Bang, blev senere en kendt glasdesigner og arkitekt. Familien var dybt involveret i kunstens verden, hvilket påvirkede Arnes fremtidige vej.
Som ung blev det bestemt, at Arne Bang skulle uddannes som billedhugger. Han blev optaget på Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedhuggerskole, hvor han studerede hos professor Einar Utzon-Frank fra 1920 til 1925. Hans afgangsprojekt, en skulptur kaldet "En Falden Kriger", viste hans talent for at modellere og formgive. I denne periode blev hans kunstneriske færdigheder inden for skulptur stærkt udviklet, men hans interesse for keramisk design voksede også.
Keramik og samarbejdet med Holmegaard
Bang begyndte sin karriere som keramiker, da han i 1929 blev ansat på Holmegaard Glasværk, hvor han etablerede produktionen af stentøj. Hans ambition var at skabe kvalitetskeramik, som både var overkommelig for den almindelige forbruger, men også tiltrækkende for samlere. Denne kombination af funktionalitet og æstetik blev en vigtig del af hans virke, og hans stentøjsværker blev hurtigt populære.
Bang er kendt for sin særlige brug af ribber og riller i sine keramiske værker. Hans former var ofte geometrisk baserede, men de blev blødt op af hans organiske glasurer og skulpturelle udtryk. Han arbejdede med en række forskellige typer objekter, fra vaser og skåle til skulpturer og lampedesign. Hans keramiske værker blev ofte produceret i serier, hvilket gjorde dem både tilgængelige og unikke, fordi hvert stykke stadig bar præg af håndværkets finhed.
I 1948 overtog Arne Bang selv ansvaret for produktionen af Holmegaard Stentøj, og han oprettede sit eget værksted i Fensmark, hvor han fortsatte med at skabe unikke keramikværker.
Skulpturer og andre kunstneriske værker
Udover keramik arbejdede Arne Bang også som billedhugger og udførte flere offentlige udsmykningsopgaver. Hans skulpturer var ofte klassiske i deres motiver, men han kombinerede også tradition med mere eksperimenterende valg. Et eksempel på dette er hans skulptur af Fladså-trolden fra 1944, som står i Næstved.
Bang skabte desuden udsmykninger til kirker og andre offentlige bygninger, herunder altertavler og gravmonumenter. Blandt hans mest kendte værker er altertavlen i Fensmark Kirke og mindesmærket for befrielsen i Næstved.
Arne Bangs arv og anerkendelse
Selvom Bangs værker blev produceret med det formål at være overkommelige og tilgængelige, er de i dag højt værdsatte samlerobjekter. Hans unikke tilgang til stentøj og hans sans for detalje og form har sikret ham en varig plads i dansk designhistorie. I dag er hans værker repræsenteret på museer som Designmuseum Danmark og Vejen Kunstmuseum, og hans keramik handles internationalt som eftertragtede kunstværker.
Arne Bang modtog gennem sin karriere adskillige udmærkelser, herunder Kunstakademiets Store Guldmedalje og legater fra forskellige fonde. Han forblev aktiv inden for kunst og undervisning, og hans bidrag til dansk keramik og kunsthåndværk fortsætter med at inspirere nye generationer af kunstnere og designere.
Bang ligger begravet på kirkegården i Fensmark, hvor mange af hans skulpturer og værker stadig står som vidnesbyrd om hans betydningsfulde karriere og kunstneriske vision.
Keramik af Arne Bang
Arne Bang riflet vase skål og vase
Arne Bang lågkrukke model 183
Arne Bang - Maria med Jesus barn
Øvrige signatur eksempler
Andre signaturer
Abbednæs Potteri Aksini Stentøj Alma Andersen (Alma Keramik) Almus Keramik Aluminia Andegaarden Keramik Anders Arhøj Anker Keramik Annashaab Lervarefabrik Anne-Grethe og Jørgen Moeslund (AJMO Keramik)