Gunnar Theander
Gunnar Karl Emanuel Theander (9. august 1894 i Nybro, Sverige – 25. november 1975 i Slangerup, Danmark) var en svensk-dansk maler, tegner, grafiker og kunsthåndværker.
Om Gunnar Theander
Gunnar Karl Emanuel Theander (9. august 1894 i Nybro, Sverige – 25. november 1975 i Slangerup, Danmark) var en svensk-dansk maler, tegner, grafiker og kunsthåndværker. Han er især kendt for sine freskomalerier, glasmosaikker og keramiske værker.
Theander begyndte sin kunstneriske karriere som lærling på et litografisk trykkeri i Kalmar og studerede samtidig tegning ved Kalmar Tekniske Yrkesskola. I 1913 flyttede han til Stockholm for at studere ved Tekniska skolan og senere ved Carl Wilhelmsons malerskole. I 1918 giftede han sig med den danske kunstner Rigmor Grundtvig, og parret bosatte sig i København i 1928. Her arbejdede Theander blandt andet som designer ved Den Kongelige Porcelænsfabrik, hvor han skabte flere keramiske værker.
Som keramiker formgav Theander nogle værker for Den Kongelige Porcelænsfabrik i København.
Hans kunstneriske produktion omfattede også freskomalerier, hvoraf det mest kendte er det 66 kvadratmeter store værk i festsalen på Stora Hotellet i Nybro, kendt som "Theandersalen". Dette maleri, der skildrer Nybros udvikling fra håndværksby til industriby, blev påbegyndt i 1935 og stod færdigt i 1969.
Theander arbejdede også med kirkelig kunst og skabte glasmosaikker og altertavler til flere kirker i Sverige og Danmark. Blandt hans værker er glasmosaikker i Madesjö kirke (1935), Höörs kirke (1936) og Glostorps kirke (1955) samt altertavler i Nybro kirke (1932) og Emmaboda kirke (1934).
Keramik af Gunnar Theander
Har du gode billeder af keramik af Gunnar Theander så vil vi meget gerne vise dem her på siden, så skriv
her
Andre signaturer
Edith Brack Frede Bonefeld Thomas Dam Hanne Grabow Helle Hansen Birgit Lundsgård Ditte Mira Georg Mogensen Thorkild Edvin Mortensen Bjørn Poulsen
Året julegave
Carsten Bagge Laustsen indkredser den særlige, danske keramiske traditions udvikling og dokumenterer den ved mere end 100 udvalgte keramikere, værksteder og fabrikker. 100 års dansk keramik henvender sig både til dem, der har en interesse for dansk design og til dem, der samler på keramik, hvad enten det er den keramiske kunst, eller den man finder på markeder og i antikvitetsbutikker.
Læs mere og køb bogen her