Roskilde Lervarefabrik

Roskilde Lervarefabrik blev grundlagt i 1847 af Frederik Brack i Roskilde.

Roskilde Lervarefabrik

Om Roskilde Lervarefabrik

Roskilde Lervarefabrik blev grundlagt i 1847 af Frederik Brack i Roskilde. Fabrikken var kendt for at producere en bred vifte af dagligdags lervarer såsom urtepotter, kander og syltetøjskrukker. Omkring 1915 begyndte fabrikken at fremstille kunstkeramik i en stil inspireret af "Skønvirke" (den danske version af Art Nouveau). Fabrikkens produkter var ofte nummererede, men ikke signeret med kunstnerens navn, selvom nogle blev markeret med initialerne "CS" for Carl Stender, en lokal kunsthandler, der eksklusivt solgte visse keramiske værker fra fabrikken.

I 1921 blev fabrikken ødelagt af en brand, men blev genopbygget og genåbnet i 1924 under navnet Brack & Sønner. Roskilde Lervarefabriks produkter, især de kunstneriske vaser fra perioden 1917-1921, er i dag eftertragtede blandt samlere for deres karakteristiske stil og glasur.

Fabrikken lukkede endeligt i midten af det 20. århundrede, men dens keramik er fortsat værdsat for sin historiske og æstetiske værdi.

Vaserne er normalt usignerede, men nummerede med modelnummer.

De kan også være signeret med CS.Det står for Carl Stender. Det er ikke keramikeren, men en kunsthandler, Roskilde Lervarefabrik producerede nogle af deres ting til.


Keramik af Roskilde Lervarefabrik

Sæt af vaser fra Roskilde Lervarefabrik
Sæt af vaser fra Roskilde Lervarefabrik
Stor gulvvase fra Roskilde Lervarefabrik
Stor gulvvase fra Roskilde Lervarefabrik


Øvrige signatur eksempler


Andre signaturer

Abbednæs Potteri   Alma Andersen (Alma Keramik)   Almus Keramik   Aluminia   Andegaarden Keramik   Anders Arhøj   Anker Keramik   Anne-Grethe og Jørgen Moeslund (AJMO Keramik)   Aristo Keramik   Asbo Stentøj